Monday, March 7, 2011

Citra Budaya Perpatih 2011


Program Citra Budaya Perpatih Negeri Sembilan Pada 11 Hingga 13 Mac
SEREMBAN, 4 Mac (Bernama) -- Pelbagai aktiviti kesenian dan adat akan diadakan sempena program Citra Budaya Perpatih Negeri Sembilan 2011 yang akan berlangsung di sini selama tiga hari mulai 11 Mac ini.

Pengarah Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara Negeri Sembilan Mohamed Adnan Hamzah berkata program ini dianjurkan bersama oleh Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan dan Kementerian Pelancongan dengan kerjasama Kerajaan Negeri Sembilan.

"Selain memartabat dan memperkasakan Adat Perpatih di kalangan masyarakat di Negeri Sembilan, program yang julung kali diadakan ini juga bertujuan mempopularkan budaya masyarakat pengamal Adat Perpatih Negeri Sembilan, memperkenalkan keunikan Adat Perpatih kepada orang ramai khususnya generasi muda dan memastikan keunikan Adat Perpatih terus diamal dan diwarisi kekal berzaman," katanya kepada Bernama di sini, Jumaat.

Beliau berkata Negeri Sembilan terkenal dengan adat dan budayanya yang unik, dan keunikan itu merupakan aset yang boleh diangkat sebagai satu daripada acara untuk memperkenalkan budaya Adat Perpatih kepada masyarakat luar khususnya pelancong dalam dan luar negara.

Mohamed Adnan berkata sepanjang program itu berlangusng, orang ramai berpeluang menyaksikan persembahan kesenian dan adat serta pameran, demonstrasi dan seminar di beberapa tempat terpilih di bandar ini dan Kuala Klawang, Jelebu.

Program itu akan dirasmikan bersama oleh Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim, Menteri Pelancongan Datuk Dr Ng Yen Yen dan Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Mohamad Hasan di padang MPS di sini pada 12 Mac.

-- BERNAMA
Source :
Bernama
KPKK


How to go there??


View Padang Dewan Perbandaran MPS, Seremban in a larger map

0 comments: